Летища в България, Летище Варна, София, Пловдив, Бургас

Кратка информация за летищата в България. Исторически данни, координати за връзка и международни кодове.

Информация за летищата в България. Сайтове на летища София, Варна, Пловдив и Бургас. Кратка справка за летищата в България.

Летище Варна е третото по-големина летище в България. Основано е на 9 май 1948 г. Летище Варна е разположено на 7,5 км от центъра на град Варна на площ 2414 дка. Летището разполага с една писта с дължина 2514 м и широчина 55 м и разполага с 32 броя самолетни места.

Полетите на летище Варна са предимно международни чартъри – около 89 % от пътнико потока, като летището осъществява връзка за 101 дестинации от над 35 държави.

Действието на летище Варна има подчертано сезонен характер свързан с летния туристически сезон, като пикът е през юли и август.

На терминал "Заминаващи" се намират 2 зали с общо 18 check-in и 8 ГКПП, а на терминал „Пристигащи” 6 ГКПП и две багажни ленти, както и обменно бюро, и безмитен магазин.

На летище Варна има множество удобства за пътниците като 5 кафе-бара, ресторант, магазини за сувенири, обменни и туристически бюра, безмитни магазини и супермакет.

Официален уеб сайт на летище Варна: www.varna-airport.com

ИАТА код: VAR , ИКАО код: LBWN

Летище Пловдив се намира на 12 км югоизточно от града, близо до село Крумово. Летище Пловдив обслужва пътнически, карго и бизнес полети, а при затваряне на Летище София поради мъгла или друга причина, приема трафика на столичната аерогара. Дължината на пистата е 2500 м, а ширината 50 м.

През зимния сезон от декември до април летище Пловдив обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-курорти Банско, Пампорово и Боровец.

Официален сайт на летище Пловдив: www.plovdivairport.com

ИАТА код: PDV, ИКАО код: LBPD

Летище Бургас е разположено в кв. Сарафово и е на 10 км от центъра на града. То е второ по пътникопоток в България след летище София. Пистата на летище Бургас е дълга 3200 м, което я прави третата по-дължина на Балканския полуостров.

Официален сайт на летище Бургас: www.bourgas-airport.com

ИАТА код: BOJ , ИКАО код: LBBG

Летище София (Аерогара София). Летище София е най-голямото летище в България и е разположено на 10 км източно от центъра на София. Строителството му започва през 1937 г. с указ на цар Борис ІІІ. Пътническият терминал на летище София започва да функционира през 1947 г. В последствие терминалът е разширяван няколко пъти.

През 2001 г. започва изграждане на нова писта и терминал на летище София. Проектът е на стойност 200 млн. евро. Проекта е завършен през 2006 г.

Според информация от сайта на летище София през 2008 година са обслужени 3 230 696 пътници, което представлява ръст от 17.6% спрямо 2007-та година.

Официален сайт на летище София: www.sofia-airport.bg

ИАТА код: SOF, ИКАО код: LBSF