Ивановски скални църкви

Информация | Kарта
seen
31963
facebook
Ивановски скални църкви

Комплексът “Ивановски скални църкви” е паметник със световно значение и е включен в Листата на ЮНЕСКО през 1979 г. В него са включени средновековни църкви, монашески килии и параклиси, издълбани в скалите от двете страни на река Русенски Лом.

Отшелническата колония се е помещавала в периода ХІІ-ХVІІ век. Естествените кухини в карстовите скали са били разширявани и оформяни за нуждите на колонията. Помещенията са на височина 6-10 м и са свързани с хоризонтални и вертикални връзки – стълбища, проходи, галерии.

Стените са изписани с библейски сюжети и многофигурни композиции, отличаващи се с висока художествена стойност, с изтънчен колорит и виртуозен рисунък. Частично запазените фрески са ярко доказателство за забележителните постижения на средновековната българска художествена школа, а запазените надписи свидетелстват за значението на книжовната школа, развита в комплекс. Скалите са с височина 40-50 м и са защитавали комплекса от недобросъвестни набези. Комплексът е имал изключителен авторитет през Средновековието. Приема се, че цар Георги Тертер І се е замонашил тук и тук е бил погребан. Сред най-добре запазените стенописи в църквата “Св.Богородица” личат ктиторските портрети на цар Иван Александър и царица Теодора.

Работно време: 9-12 и 13-17 часа
Почивни дни: понеделник и вторник

Източник:Асоциация МУЗЕЙ "ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ - Маршрути на културния туризъм" - 2004 г.

Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви
Ивановски скални църкви
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа