Крепости в България >> Крепот Беаднос

Крепот Беаднос

Информация | Kарта
seen
1999
facebook

Крепостта Беаднос се намира в Родопите над с. Беден.
Историческите сведения казват, че крепостта, заедно с още няколко родопски твърдини били подарени от Ана Савойска на цар Иван Александър, заради помощта, която той и оказва срещу самопровъзгласилия се за император на Византия Йоан Кантакузин.

Тя е била част от Родопската крепостна система за защита, наред с Асеновата крепост, Турлата и Градището. Строена е още преди IX век. Местоположението й е било стратегическо – от нея се разкривала широка панорамна гледка, обхващаща Западните Родопи. Защитниците следели всички пътища и пътеки в района и със сигнални огньове комуникирали с останалите крепости, за да ги предупредят за евентуална опасност.

От останките се съди, че крепостта е разчитала на две крепостни стени – каменна вътрешна и външна от дебел боров гредоред. Основите на твърдината ни показват, че тя е имала форма на неправилен четириъгълник с приблизителна дължина 50 м и ширина около 25 метра.

Близо до крепостта е имало и голямо селище, заселено вероятно от войниците, които обслужвали твърдината и от хора, привлечени от относителната безопасност, която тя осигурявала в района. Селището вероятно е разрушено с падането на крепостта.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа