Варна

Информация | Kарта | Транспорт
seen
69067
facebook
Население: 350 064
Площ в кв.км: 154,236
Над. височина в м: 0-170
Пощенски код: 9000-9030
Телефонен код: 052
МПС код: В (В)
Варна


Варна е град в Североизточна България, административен център на едноименните община и област. Варна е разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Градът е известен с това, че на територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия, както и с изключително важния факт, че тук се съхранява принадлежащото на Култура Варна златно съкровище от халколита, което се смята за най-старото златно съкровище в света. Варна често е наричана „морската столица“ или „лятната столица на България“. Варна е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Град Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 г. Важните международните културни събития, които се провеждат в града, са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Установено е, че следи от човешко присъствие във Варненско са засвидетелствани от старокаменната епоха (палеолита) преди около 100 000 г., както и от мезолитните находки от района на местност Побитите камъни. Освен това в чертите на града са открити едни от най-древните поселения по Черноморието с над 7000 годишна давност.

Историята разказва, че на брега на Варненския залив, където днес се намира старата част на града, се е намирала крепостта Одесос, което е старогръцки превод на по-старото име — Варна. Крепостта e основана през VI век пр.Хр. (около 570 г. пр.Хр.), в близост до същото старо тракийско селище в областта Варна от милетски колонисти. През следващите години и векове в аналите е записано, че крепостта Одесос е преживяла управленията на много завоеватели, включително Александър Македонски, но не пада поради обсадата, а става автономна част от империята на гръцкия завоевател със споразумение. Градът остава македонско владение до смъртта на Лизимах през 281 пр.н.е., след което възстановява независимостта си.

В края на VI век крепостта бива тотално разрушена от тежките нашествията на авари и славяни с което името Одесос постепенно изчезва. Името Варна е упоменато за първи път във византийските хроники от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор във връзка с поемането на контрола на земите отвъд Дунав от аспаруховите българи и тяхната победа при Онгъла над ромеите през 680 г. През VII век хан Аспарух превзема Одесос и се установява в дворците на неговия акропол. В града през 679 г. е бил подписан от посланиците на византийския император Константин Погонат и Аспарух актът, с който е провъзгласено основаването на българската държава на Балканския полуостров.

Във Варна са представени всички религиозни общности в България. В града могат да бъдат видени православни храмове, както и храмове на други от разпространените религии в България – арменски православен, евангелистки, мормонски, адвентистки и католически християнски храмове, джамия, будистки център. Православните храмове във Варна наброяват 14, като най-известните храмове в града са катедралата „Свето Успение Богородично“ – един от символи на града и четвърта по големина в страната; църквата „Св. Николай“, църквата „Св. Параскева Петка“ и църквата „Св. Атанасий“ в непосредствена близост до Римските терми. На 15 км североизточно от Варна пък се намира националният паметник на културата Аладжа манастир, създаден през XIII век.

Варна излиза на туристическата карта на 10 юни 1921 г., когато официално е обявена за морски курорт по волята на тричленна комисия, изпълняваща ролята на общинска управа. На 7 май 1925 г. започва строителството на модерни морски бани. Изградени са морските централните и северните бани, разполагащи с водна пързалка и смесен плаж, благодарение на които Варна се превръща в модерен морски курорт. С всяка изминала година потока от туристи към Варна нараства и това води до необходимостта от инфраструктурно развитие.
Като важен туристически град, Варна притежава доста богата палитра от забележителности. Дошлите във Варна посетители задължително трябва да посетят следните важни места в град.

Един от символите на Варна е Аспаруховият мост, който е най-дългия мост в България – 2 километра. Построен е през 1976 г. и предлага идеална възможност за скокове с бънджи.
Задължително трябва да се разгледа църквата "Св. Анастасий" – стар митропилитски храм, която е построена през 1838 г. Уникалността й е икони й, фреските, олтара и трона.

Катедралната църква "Свето Успение Богородично" е построена в периода 1883 г. – 1886 г. и се нарежда на четвърто място по големина в България. Катедралата е и един от символите на Варна. "Св. Никола" е другата архитектурна и историческа забележителност на Варна, построена през далечната 1886 г.

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" се намира в сърцето на града и в него се помещават театърът, операта и филхармонията на Варна. Сградата е построена във виенски стил. Първата пиеса, поставена в театъра е „Инстинктът” на Анри Кестмекер на 12 март 1921 г. Друга емблематична сграда за Варна е тази на Държавния куклен театър, основан 1952 година. В него всяка година се провежда фестивал на кукленото изкуство "Златният делфин".
Няма посетител, който да е пристигнал във Варна и да не е посетил Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник". Планетариумът е открит през 1966 г.

Морската градина е другият емблематичен символ на Варна. Изграждането й започва през 1862 г. Тя е сред трите направени изкуствено резервати. В тях се отглеждат едни от най-редките растения и защитени такива. В морската градина във Варна са разположени доста от забележителности на града, сред които са Аквариумът, Делфинариумът, Военно-морският музей и др.

Музеят на Черно море и Аквариумът са открити през 1932 г. и отразяват пъстрото богатство от най-различни видове риби, актинии, охлюви, молюски, раци и обитатели на сладководни басейни.

Археологическият музей на Варна с основание кара града да се гордее с него. Музеят е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 9-то място в него. Експозициите обхващат Праистория, Античност, Средновековие, както и специална изложба от икони.
Единственият на Балканския полуостров музей на историята и медицината се намира именно във Варна и в него са съхранени над 4000 експоната, свързани с медицината – книги, инструменти, колекции.

Националният военноморски музей във Варна също е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят е създаден благодарение на ученият Карел Шкорпил през далечната 1923 година. Посетителите могат да видят повечето запазени важни материали от основаването на българския военноморски флот до днес.

Музеят на Възраждането във Варна е обявен за паметник на културата. Музеят се помещава в сграда от 1861 г. и в него са показани най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането.

Друга забележителност на Варна, която също е разположена в Морската градина, е Летният театър, на сцената на който се организират различни културни мероприятия.

Фестивалният и конгресен център – Варна е създаден през 1986 г. и една от архитектурните забележителности-бижута на Варна. Изграден е от алуминий стъкло и камък и се налага като център на най-престижните събития в сферата на изкуството и културата.

Дворецът на Културата и Спорта e една от перлите в короната на Варна - сградата с форма на генералска шапка определено е един от символите на Варна. Представлява многофункционален спортен комплекс, разполагащ с 6 зали за тренировки и състезания, възстановителен център, фитнес зала, прес-център, модерен бизнес и шопинг център. Първата копка на строежа на Двореца на Културата и Спорта е направена на 28 октомври 1966 г. Открит е на 16 септември 1968 г. По сградата са работили екип специалисти с ръководител арх. Стефан Колчев.

Варна - изглед от високо
Варна - изглед от високо
Варна - изглед от високо
Варна - изглед към морето
Варна - вход към морската градина
Варна - изглед от морската градина
Варна - изглед към Спортна зала
Варна - паметник в морската градина
Варна - хотел Одесос
Варна - хотел Черно море
Варна - катедралата
Варна - катедралата
Варна - катедралата
Варна - църквата Свети Никола
Варна - Арменската църква
Варна - централна поща
Варна - Военоморското училище
Варна - операта
Варна - театъра
Варна - кукления театът
Варна - Икономически университет
Варна - централен площад
Варна - Археологически музей
Варна - Музей на историята на Варна
Варна - Музей на Възраждането
Варна - ЖП гара
Варна - стара къща
Варна - булевард
Варна - красива сграда
Варна - красива сграда
Варна - красива сграда
Варна - галерия
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа