Бургас

Информация | Kарта | Транспорт
seen
56805
facebook
Бургас

Бургас се намира на 132 км южно от Варна. Той е разположен в най-западната точка на Бургаския залив на полуостров, обграден от 3 езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско езеро.

Бургас е наследник на малкия римски град Деултум, който е бил военна колония. Селището е преименувано на Девелт, откъдето идва и днешното име на село Дебелт. Първите жители са били траките. През средновековието тук е построена крепостта Пиргос, най-вероятно използвана като наблюдателна кула. Едва през 17 век Бургас получава настоящото си име. Първоначално е наречен Ахело Бургас, а след Освобождението – Бургас. Тогава е бил малко градче, но се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие, в град с развита индустрия и търговия.

Климатът на Бургас е благоприятен за възстановяване – мека зима и продължително слънчево лято. Бургаският плаж е характерен с тъмните черни пясъци, които имат особен лечебен ефект.
Бургас е четвъртият по големина град в страната след София, Варна и Пловдив.

Интерес в Бургас представляват солниците, които граничат с Бургаското езеро, а някои дори се простират до Атанасовското езеро. Минералите бани се намират 13 км на северозапад в посока към гр. Айтос. Тук има останки от древно римско селище.
Историческият музей притежава богата колекция от експонати от древните колонии по Черно море. Има експозиции, показващи новата история и фотографии на прочути ренесансови личности.

Привлекателни в Бургас са катедралата “Св. св. Кирил и Методий” със своите фрески и дървен олтар, Арменската църква, Католическата катедрала, църквата “Св. Дева Мария” и църквата “Св. Иван Рилски”.

Центъра на Бургас
Църква в Бургас
Бургас - паметник в Морската градина
Бургас - изглед към морето
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа