Видин

Информация | Kарта
seen
40240
facebook
Видин

Град Видин е създаден през ІІІ в.пр.н.е. Разположен на р. Дунав, той изгражда своя облик в продължение на столетия.

През римската епоха Видин носи името Бонония. По време на средновековието е известен като Бъдин и Бдин и е център на военно-административна област. От втората половина на ХІІІ в. е главен град на Видинското княжество, а по-късно и на Видинското царство.

Видин е богат на исторически забележителности. Изцяло е запазена крепостта Баба Вида от Х в., свързана с отбраната на града през цялото Средновековие.

Към фонда на културно-историческото наследство принадлежат и Кръстата казарма – с уредена в нея днес етнографска експозиция, турската поща, Художествената галерия, Турският конак, Еврейската синагога, Драматичният театър, катедралата “Св. Димитър” и др. Паметници със световно, национално и местно значение, разположени в красиви сгради от минали епохи.

Град Видин е известен с красивия си крайречен парк, своеобразна смесица от стилове – пейзажен, носещ характера на английските паркове, в хармония и съзвучие с барокови форми на храсти и растителност, което му предава качества на нов стил – типично български. Крайречният парк на Видин е разположен по продължението на реката. В него има чудесни места за отдих и почивка.

Видин - централен площад
Видин - синята къща
Видин - училище
Видин - мемориал
Видин - църква
Видин - паметник
Видин - църква
Видин - музей
Видин - парк
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа