Карлово

Информация | Kарта
seen
41734
facebook
Карлово

Град Карлово е разположен в северната част на Карловската котловина. Историческият живот на Карлово започва с редица селища, чиято неясна съдба се губи в мрака на миналото.

Турският феодал Карлъзаре лала Али бей (Карлъ бей), дошъл начело на първите турски пришълци, дава и новото име на града Карльова, т.е. снежно поле, поради това,че когато дошъл, по полето имало много сняг.

През 1485 г. тук той строи първата и най-стара джамия – Куршум джамия. Изящно и солидно построена, наречена така заради оловния си покрив, джамията и днес се издига сред Карлово като забележителен паметник на строителното изкуство от онова време.

В Карлово изцяло са запазени много къщи с възрожденска архитектура: Александровата, Синята къща; дворът на Рада Н. Зоева със стенописите, Белият двор.

Атракция за посетителите е водопадът Сучурм – хвърчаща вода, “най-чудесното нещо в Карлово”, както се изразява Райко Попович.

Като център на розопроизводството и преработка на розовия цвят, Карлово се слави далеч преди Освобождението. Красивата природа и архитектура, местната розова индустрия са привлекателни и атрактивни, предизвикващи интереса на български и чужди туристи. Всяка година, в първата неделя на месец юни Карлово става средище на празнични изяви – фолклор, песни, танци... Провежда се празникът на розата.

Карлово - център
Карлово - площад
Карлово - главна улица
Карлово - стара къща
Карлово - стара къща
Карлово - стара къща
Карлово - стари къщи
Гласувай:
Рейтинг 3 от 2 гласа