Градове >> Своге

Своге

Информация | Kарта
seen
20084
facebook
Своге

Град в Софийска област. Градът е разположен в Искърското дефиле, където се събират границите на 3 планини - Мала планина, Голема планина и Понор. Обявен е за град през 1965 г.

Районът е населяван от най-дълбока древност. Тук се смята, че е станала голямата битка между Филип ІІ Македонски и трибалите(тракийско племе), в която македонците са разбити, а Филип ІІ едва се спасява. По време на Византийската империя в района са построени много крепости за защита на полуострова от нахлувания на различни племена. На връх Грохотен в подножието, на който се намира Своге има останки от отбранително съоръжение от Първата и Втората българска държава.

Има легенда според, която в района на Своге се заселват латинци от кръстоносните походи. В местността Кирик има запазена и една средновековна църква датираща от 17 век. В общината също се намират манастирите Седемте престола и Искрецки манастир.

В района има няколко природни обекта, които заслужават да се видят. Това са: Лакатнишките скали; пещерата “Темната дупка”; водопада Скакля – с.Бов; скалното образувание Джуглата; пещерата Елата.

Своге - център
Своге - център
Своге - паметник
Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа