Албена

Информация | Kарта | Транспорт
seen
47433
facebook
Албена

Албена се намира в живописен залив на брега на Черно море до река Батова и допира склоновете на Добруджанското плато. На разстояние 32 км на юг е град Варна, а на 15 км в същата посока Златни пясъци. Славещ се с авангардната архитектура на своите 40 хотела Албена е един от най-привлекателните курорти по Черноморието. За това райско кътче са характерни спокойното топло море, чиято дълбочина не е повече от 1,6 метра на разстояние 100-200 м от брега.

Според исторически данни още през II - III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея. Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността.

60-те години на XIX век равният бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятният климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм тук. В началото, още при самото построяване на курорта идеята е била той да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първоначално е замислено той да носи името "Балчик – юг”, но с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по едноименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума "albus", която означава бял.

На 21 януари 1983 г. започва изграждането на най-големия хотел в комплекса -"Добруджа". Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. Албена бързо се развива като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват "БАЛТАТА". Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево - Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море. Днес той е неделима част от Албена, като заедно предоставят неповторимо съчетание на съхранена природа и съвременен морски туристически комплекс, предлагащ разнообразни форми за отдих и екотуризъм.

Албена - Хотел Добруджа
Изглед от Албена
Албена
Албена
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа