АИР в България >> Широка лъка

Широка лъка

Информация | Kарта
seen
40641
facebook
Широка лъка

Селото се намира на 22 км от град Девин, на 24 км от град Чепеларе и на 11 км от високопланинския курорт Пампорово.

Околностите на Широка лъка са били населени още в Средновековието. Край село Гела в местността Манастира са разкрити останки от археологичен комплекс - две значителни по размери църковни постройки, отнасящи се към V век на н.е. Интересни са находките намерени при разкопки на тракийския некропол в околностите на Илинденските поляни. Там са открити около двадесетина могили с диаметър до 6 м. Намерените на това място предмети сочат, че по тези места е живяло население с висока материална култура.

Районът на Широка лъка спада към високопланинската област на България и обхваща най-високата част на Родопите - Переликския масив. Той е изграден от вулканични скали. Тук се издигат най-високия връх в Родопите - връх Голям Перелик (2191 м), връх Малък Перелик (2147 м), а на запад от тях връх Орфей (2188 м). Теренът е силно пресечен и скалист, на места карстов. Това е благоприятствало за образуването на много пещери, най-голямата и най-интересната от които е "Ледницата". По-големи реки в района са Широколъшка река, Луковица, Ослен, Върбовска река и Караул дере.

Връх Турлата има рядко красива и силно изразена форма, която отдалеч прилича на купа сено. Той е висок 1822 метра и от него се разкрива широка гледка към южните склонове на родопския рид Чернатица и малката широколъшка долина. Върху него е изградена голяма средновековна крепост. Заедно с крепостите Градището - в подножието на връх Орфей и Врача - в Стойките, играят важна роля за защитата на този район на България по времето на цар Калоян.

Турлата е била трудно достъпна крепост и една от най-защитените в този край. От някогашното й величие сега са останали само развалини. До върха се отива по стъпаловидните тераси, оформящи древния път към крепостните врати. Южните му склонове са скалисти, обилно обрасли с трева, а северните са гъсто покрити с елхови гори.

В подножието на връх Шилестата чука - днес връх Орфей (2188 метра), на 1538 метра надморска височина се намира прочутата родопска пещера Ледницата. Тя е дълга повече от 1400 метра и е пета по дълбочина в България. За да се достигне нейното дъно е необходимо да се преодолеят около 46 водопада. В дъното на пещерата преминава подземна река с около 360 литра дебит в секунда.

Ледницата има неизмерима природна хубост, сътворена от водата в продължение на милиони години. Тук се виждат всевъзможни пещерни образувания, които неволно предизвикват възторга на посетителя.

На около 1 км от Широка лъка се издига красива скала висока 6 м наречена от местното население Момата. Гледана отдалеч, тя наподобява стройна девойка, държаща хурка в ръка. Образуването на момата е свързано с ерозията на скалите и действието на външните земни сили.

Изглед към Широка лъка
Широка лъка - улица
Широка лъка - стара къща
Широка лъка - мост
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа