Градове >> Трявна

Трявна

Информация | Kарта
seen
45671
facebook
Трявна

Град Трявна е разположен върху северните склонове на Средна Стара планина, в долината на Тревненска река на 440 м надморска височина. Градът отстои на равно разстояние от София и Варна. Планински въздух, много зеленина, вековни гори, бистри води, съвременна архитектура, умело съчетана с красотата на възрожденските къщи – това е град Трявна.

Очарованието на Трявна създават блестящите постижения на майсторите от Тревненската художествена школа, възникнала в края на ХVІІ в. Сред най-известните от тях са олтарните дърворезби и икони в църквите “Св. арх. Михаил” и “Св. Георги”; чудно намерената съразмерност на Часовниковата кула и Старият мост, която ги свързва с единство от красота и функционалност; Музеят “Тревненска иконописна школа”; Райковата къща музей; Даскаловата къща, в която се намира и единствения в страната специализиран музей на дърворезбата; Славейковата къща; Калинчевата къща с експозицията си от над 500 картини.
В околностите на Трявна могат да се посетят и други прекрасни кътчета: селата Скорци и Боженци; връх Бедек (1450 м н.в); местностите Виканат скала и Студения кладенец; пещерите Марина дупка и Змеева дупка.

Чистият въздух и прекрасната природа на това вълшебно кътче на България привличат много български и чуждестранни туристи.

Трявна - изглед
Улица в Трявна
Трявна - сграда
Трявна - фонтан в центъра
Трявна - централна улциа
Къщи от Трявна
Трявна - къща
Стари къщи от Трявна
Трявна - стари къщи
Трявна - занаятчийска къща
Тревненска река
Изглед към Тревненска река
Паметник от Трявна
Паметна плоча на мястото на обяваване на Априлското въстание в Трявна
Тревненския балкан
Изглед към тревненския балкан
Изглед от тревненския балкан
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа