Градове >> Троян

Троян

Информация | Kарта
seen
40174
facebook
Троян

Град Троян е разположен върху живописните брегове на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина.
Името си Троян получава от древноримския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през І-ІІ в. от н.е.

През първата половина на ХІХ в. в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

В центъра на Троян се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Интересно е да се посетят художествената галерия “Серекова къща”, църквата “Св.Параскева”(1835 г.) – архитектурен ансамбъл и действащ храм, разположен до Мароквия мост; архитектурен комплекс “Нунки” – реставрирани къщи във Възрожденски стил. В околностите на Троян е историческият Троянски манастир. Националното изложение на народните и художествени занаяти в с. Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир, демонстрира майсторството на занаятчиите от района. В селото е един от входовете към резервата “Стенето” – алпийска местност с чудни отвесни скали. В местността Беклемето има хотели, ски-писти и влек и трасе за ски бягане.
Един от най-атрактивните празници в региона е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември.

Троян
Троян - център
Троян - централна улица
Троян - фонтан
Троян - къща
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа