Градове >> Тетевен

Тетевен

Информация | Kарта
seen
41746
facebook
Тетевен

Град Тетевен е на 410 м надморска височина и е разположен в района на Стара планина в долината на река Вит на 75 км от Ловеч и 60 км от Троян.
Случайно открити паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. За живота на траките свидетелстват многобройните надгробни могили, разположени по разклоненията на Васильовската планина и Тетевенския Балкан и по поречието на река Вит и притоците й. Има доказателства, че тук е съществувало римско селище. Бронзовите и сребърни сестерции от римските императори Траян и Комод, на императори от II - IV век са доказателство за римското господство. По високите части на планините могат да се открият следи от римски пътища, стражеви наблюдателници, над реките са останали римски мостове.

Вековните гори и пълноводните реки са осигурявали храна, а пещерите, които са в изобилие в региона, са служели за жилище на най-ранния обитател. Доказателство са находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица.

Тетевен е с богата история. Разцветът на града е през 16 - 18 век. През 1801 година е напълно опожарен от кърджалиите и през следващите години постепенно се възстановява.

На 12 км югоизточно от град Тетевен се намира село Рибарица.
Територията на общината е заобиколена от красивите върхове - Петрахил, Червен, Трескавец и др. от Златишко-Тетевенска планина, която се простира на изток от Златишкия проход до ниския Рибаришки проход.

Абсолютната надморска височина на Златишко-Тетевенската планина се маркира от най-високия връх Вежен (2 198), който се издига в източната й част. Планината е осеяна и с други красиви върхове, които представляват интерес за туристите - Паскал - 2029 м; Тетевенска Баба - 2071 м; Картал - 2014 м; Болована - 2019 м; Братаница - 1980 м и др.

Община Тетевен е на територията на Национален парк "Централен Балкан", една от най-ценните защитени територии в Европа.

Тетевен - площада
Тетевен - общината
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа