Хасково

Информация | Kарта
seen
18730
facebook
Хасково

Хасково е разположен в Южна България и се намира недалеч от границата с Турция и Гърция. Според археолозите първото население на територията на днешния град е от около 5000 г.пр.н.е. Траките са наричли града Марса, а местността Асти. След превземането от турците градът е преименуван Хаскьой. Интересна забележителност в града е паметника-часовник, построен през 1985 г. по повод честването на хиляда години от основаването на Хасково и статуята на Света Богородица - най-високата в света.

През Хасково минава най-бързия пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия Изток.

В град Хасково са запазени няколко къщи от 19 век - периодът на българското Възраждане. Тe впечатляват с оригиналната си архитектура, прекрасните дърворезби по таваните, стените, вратите, красивата декоративна украса в стаите. Хасковските възрожденски къщи са израз на повишените естетически изисквания на замогналите се занаятчии и търговци, на формиращата се в България по онова време буржоазия. Уредените от Регионалния исторически музей постоянни експозиции в тях разкриват съкровища от бита на хасковлии - смайваща смесица от селския, градския и европейския бит. Непременно трябва да се видят от този период - Къщата на чорбаджи Паскал, Шишмановата къща, Кирковото училище, Гурковата къща, Къщата на чорбаджи Димитрак.

Хасково е люлка на редица културни събития от национално значение. Съборът на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ повече от 40 години радва всяка пролет сърцата на родолюбивите българи. През месец май се провежда доста по-младият фестивал на камерния танц. Сравнително от скоро са и дните на старите градски шлагери „С песните на Ари“ през юни, а в 2006 г. се роди и най-младият засега празник - Театралният фестивал. Конкурсът за дебютна литература „Южна пролет“ събира младите поети и писатели. В края на културния календар през октомври се провеждат музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“.

До Хасково се намира с. Клокотница, където приз 1230 г. цар Иван Асен ІІ разбива войските на епирския владетел Теодор Комнин.

Близо до Хасково се намират и Александровската гробница, Перперикон, Светилището на Орфей при с. Татул и др.

Хасково - център
Хасково - център
Хасково - център
Хасково - център
Хасково - централна улица
Хасково - паметник
Хасково - къща
Хасково - къща
Гласувай:
Рейтинг 3 от 2 гласа