Градове >> Мелник

Мелник

Информация | Kарта
seen
42874
facebook
Мелник

Мелник се намира в югозападните склонове на Пирин на 23,5 км от Сандански. На разстояние 12 км от него е гара Дамяница.

Днес най-малкият град в България Мелник някога е бил важно икономическо и духовно средище, с над 25 000 жители, около 1300 къщи и повече от 70 църкви. Предполага се, че основите са положени от траките. По калдъръмените улички последователно се виждат “следи” оставени от славяни, българи, гърци, латини, турци.

В момента населението на Мелник е около 230 жители, но градът притежава огромен потенциал за развитие на туризма. Неповторима е старинната атмосферата, която потапя всеки посетител във великолепието на отминали времена. Старинните мелнишки къщи правят впечатление с богатата си архитектура, с избите си, с подредбата, разкриваща българското чувство за практичност и красота.

Най-известни в Мелник са Кордопуловата къща, която е най-голямата на Балканския полуостров от Възрожденския период с необикновените си стенописи и огромна изба, както и Болярската къща - най-старата запазена къща в България, Пашовата къща, която е превърната в музей.

Интерес представляват и руините на манастира “Св.Никола” (12 в.), Славовата крепост (13 – 14 в.), Римският мост, старата турска баня, както и останките на няколко църкви, наброявали в миналото 75.

Недалеч от Мелник(6 км) е разположен Роженският манастир, център на християнската вяра и изкуствата, а на 20 км североизточно се намират Рупите.

Днес Мелник е един възраждащ се туристически град. Има чудесни изби, разкошно вино, приятни хотели и добро обслужване.

Мелник - изглед към града
Мелник - къщи
Мелник - къщи
Мелник - музей
Мелник - Кордопулова къща
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа