Враца

Информация | Kарта
seen
38070
facebook
Враца

Враца е областен център и най-голямото селище в северозападна България. В различните исторически епохи той се е развивал като значимо обществено, пазарно и културно средище. Следите от човешката дейност по тези места датират още от новокаменната ера. Първите обитатели - тракийското племе трибали - развили висока материална култура, останки от която се намират и днес на територията на Врачанския регион.

Легенда за Враца

Легендата разказва за Радан Войвода, който живял във Вратица. Когато през 1396 година турците се насочили към града, той организирал отбраната му. Градът обаче трябвало да отстъпи пред численото надмощие на завоевателите. В своето озлобление османските орди го сринали из основи. Преданието разказва по-нататък, че Радан Войвода убил дъщеря си Велка, за да не попадне жива в ръцете на поробителите. Победителите - турци, водени от Шериф ага, озлобени от дългата съпротива на местните българи, опустошили всички селища в планината, изгорили Вратица и заставили жителите й да се заселят в полето, северно от прохода, където река Лева напуска планината. От онова време съществуват много запазени развалини.

“Името Вратица е раннославянска форма на умалителното врата, вратичка, вратица, вратца. Това име е израз на самата местност, представляваща тесен планински проход, подобен на врата. Тук е била средновековната крепост Вратица, а по-надолу от нея и самият град. В по-ново време местността се нарича “Вратцата”, която има по-съвременен езиков изговор”.

В близост до града се намира природният парк "Врачански Балкан", който предлага чудесни възможности за пешеходен туризъм. Тук се намира най-богатият район на пещери в страната - над 500 пещери и карстови пропасти. На територията на парка се намира и една от най-красивите български пещери - Леденика". Тя е обявена за природна забележителност и туристически обект с международно значение. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителя с изящната си ледена украса, откъдето произлиза името й. Поради уникалната акустика в Голямата зала се организират симфонични концерти.

Предпочитано място за скално катерене и за провеждане на национални и международни състезания по алпинизъм е скалният масив Вратцата - внушителна вертикална стена /над 400 м/, където са прокарани над 116 алпийски тура с категория на трудност ІV. Тези, които желаят да покачат адреналина си, могат да се спуснат с делта- и парапланер от хижа "Околчица" или да се отправят към пистите за картинг, бъги и мотокрос. В близост до природните забележителности на парка са построени над 20 почивни станции.

Не бива да пропускате и мястото, на което Христо Ботев бива убит - връх Околчица, само на 24 км югозападно от града.
През зимата също ви очакват изненади. Ски-влековете на хижа "Пършевица" работят, а пистите са добре поддържани.

Непристъпните пропасти по коритото на река Лева и прекрасният водопад Боров камък са свързани в ЕКОПЪТЕКА, където може свят да ви се завие от красота. На територията на парка са оформени общо 4 екопътеки. Не по-малко интересни са и околните малки планински селца.

На територията на парка са установени над 700 вида висши растения, което представлява близо 1/5 от флората на България, като 56 вида от тях са обявени за редки и защитени от изчезване, а 26 вида са защитени от Закона за защита на природата. Не по-малко интересна е и фауната на парка. Защитени от ЗЗП са 138 вида животни, като от тях 21 вида са вписани в Червената книга на България.

Враца - център
Враца - къща на Иванка Ботева
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласа