Градове >> Асеновград

Асеновград

Информация | Kарта
seen
51381
facebook
Асеновград

Асеновград (180 м надморска височина) е разположен в западната част на Горнотракийската низина на 20 км югоизточно от Пловдив и 84 км от Смолян.

Асеновград е прочут с многото манастири, църкви и параклиси, събрани на едно място, което му носи славата на "малкия Ерусалим".
Старото име на Асеновград е Станимака, което означава отбрана на проход.

През 1230 г. Иван Асен II укрепва и разширява Станимашката крепост. По тази причина тя се преименува на Асеновa крепост, а града на Асеновград.
В околностите му са открити повече от 100 тракийски могили, над четиридесет параклиса, има осем действуващи църкви и четири манастира - "Успение Богородично", "Свети Кирик и Юлита", "Света Петка" и "Света Неделя". Най-старата църква в района е Костницата до Бачковския манастир. Строена е през девети век и е украсена със стенописи на Йоан Иверопулец. В църквите и до днес се пазят ценни старинни икони и изящни резбовани иконостаси. Интерес представляват старинните къщи в ренесансов стил с оригинална архитектура и красива резба.
На 2 км южно от града се издига историческата Асенова крепост.

На 11 км южно от Асеновград е разположен известният Бачковски манастир и с. Бачково. 8 км източно се намира Араповският манастир “Св. Неделя”. На 9 км от Асеновград е разположен на площ от 3029 хектара световно известният резерват “Червената стена”. Там виреят над 600 вида растения повечето, от които са включени в Червената книга. На 45 км южно от Асеновград се намира Кръстова гора, смятана от мнозина за свято място. Има поверие, че ако болен пренощува там, има вероятност да се излекува. Пролетта тук е хладна, лятото е топло, есента е мека, зимата не е много студена, а снежната покривка в Асеновград и неговата околност не се задържа.

Асеновград - център
Асеновград - читалище
Асеновград - център
Асеновград - къща
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа