Тракийски гробници >> Тракийската могила “Хоризонт”

Тракийската могила “Хоризонт”

Информация | Kарта
seen
1564
facebook

Тракийската могила “Хоризонт” е разположена в подножието на Четиньова могила и е част от тракийския култов център край с.Старосел в Средна гора, област Пловдив. Носи името на европейската фондация “Stitching Horizon”, със средствата на която се извършват разкопките на Траколожката експедиция за могилни проучвания през 2002 година.

Д-р Георги Китов, който е ръководител на археологическите разкопки, определя откритата колонада като храм от V-IV в.пр.н.е. Той е изграден във вече готова могила, част от насипа на която е отнета за построяването. След това правоъгълното помещение е затрупано, а отпред е останала видима колонадата от 6 лицеви и по 2 странични колони в ранен дорийски стил. Това е първият открит с различен строеж храм по земите, населявани от траките.

В средата на IV в.пр.н.е. храмът се превръща в мавзолей. От ритуалните дарове, с които е погребан владетелят, при разкопките са открити само 15 пластинки от златната ризница, 12 бронзови върха за стрели и сребърни мъниста. Всичко друго е ограбено в древността.
В съседство е имало друга могила и храм, върху основите на който е изграден параклисът “Св. Спас”. Наоколо е имало и манастирски комплекс, разрушен през 40-те години на миналия век.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа