Исторически личности >> Тодор Александров

Тодор Александров

Информация | Kарта
seen
1295
facebook
Тодор Александров

"Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял. Досега съм получил едно морално удовлетворение, именно, че идеята е вече на осъществяване. Занапред ми остава едно несносно здраве и един морален капитал – моята чест. Никому няма да позволя да се гаври с тая моя светиня."

Тодор Александров

Тодор Александров е български революционер роден на 4 март 1881 г. в махала Ново село, Щип (днес БЮРМ). От 1888 до 1893 г. учи в Радивош, където баща му Александър Попрушев е учител. След това се завръщат в Щип и там Тодор Александров продължава образованието си. През 1895 г. постъпва в блъгарското педагогическо училище в Скопие и там през 1896 г. е посветен в делата на ВМОРО от директора на училището Христо Матов.

След като завършва образованието си с отличен през 1898 г. преподава български език във Виница, Кратово и Кочани. В Кочани организира канали за пренос на оръжие за организацията и на 27 март 1903 г. е арестуван и осъден на 5 години затвор. След обявената амнистия през 1904 г. Тодор Александров преподава в родния си град Щип, но на следващата година отново е подгонен от турските власти и се присъединява към четата на Мише Развигоров.

През 1907 г. учителства за кратко в Бургас, но след убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов, Тодор Александров е поканен да поеме касата на Задграничното представителство на ВМОРО. По-късно през 1911 г. заедно с Петър Чаулев и Христо Чернопеев се избран за член на ЦК на ВМОРО.

Под негово ръководство са извършени атентатите в Щип 1911 г. и Кочани 1912 г., които служат за формален повод за започване на Балканската война. По време на войната е командир на чета №52 в помощ на българската армия.

След разгрома на Османската империя се засилва терора от страна на сърби и гърци над българите. Тогава Тодор Александров и неговите сподвижници започват да организират и изпращат чети в тила на новите противници. Избухва Междусъюзническата война, в която България е изправена срещу Гърция, Сърбия, Черна гора, Турция и Румъния и въпреки героизма на българските войници губи.

След влизането на България в Първата световна война, Тодор Александров е в Щаба на Действащата армия и организира администрирането на освободените земи.

След края на войната Тодор Александров, Петър Чаулев и генерал Александър Протогеров възстановяват дейността на ВМРО, като на практика цяла Пиринска Македония е управлявана от организацията автономно. Възстановено е четническото движение за борба със сърбите и гърците, а името на Тодор Александров се превръща в легенда.

Тодор Александров е убит на 31 август 1924 г. от изменници на освободителното дело в местността Равна бука, край село Сугарево.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа