Крепости в България >> Крумово кале - Търговище

Крумово кале - Търговище

Информация | Kарта
seen
4567
facebook
Крумово кале - Търговище

Крумово кале се намира на 7 км от Търговище, по пътя за Омуртаг. Крепостта е строена по времето на Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия. Целта й е била да спира набезите на славяни, прабългари и готи. Преди образуването на българската държава крепостта е разрушена.

В края на ІХ век върху руините възниква българско селище с ранносредновековни землянки, а През ХІІ - ХІV век крепостната стена е възстановена и крепостта отново е част от отбранителна система, само че сега на столицата Търново.

От двете страни на порталната врата има две U образни кули. Вътре са жилищните постройки и една класическа трикорабна базилика с помещение за кръщаване. От каменните стени е останало метър и половина - два височина, но и така са достатъчно внушителни, дебели са 1 метър.

В крепостта има разкрит некропол от ХІV век. Цялото поле отвъд стената е било селище. В калето живеела само феодалната върхушка.

След последните проучвания на крепостта се налага мнението на археологът Ангел Конаклиев, специалист в Исторически музей, Търговище, че има голяма вероятност калето да е известния град Мисионис.

Крумово кале
Изглед към Крумово кале
Крумово кале - изглед
Крумово кале - стена
Кремово кале - пътека
Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа