Сто туристически обекта >> Тракийски гробници >> Тракийската куполна гробница край с.Мезек

Тракийската куполна гробница край с.Мезек

Информация | Kарта
seen
4814
facebook
Тракийската куполна гробница край с.Мезек

Тракийската куполна гробница край с.Мезек e едно от най-значимите съоръжения намерени в земите на древна Тракия. Построена е през IV в. пр. Хр. и се счита за най-голямата и запазена гробница от този вид на Балканския полуостров.

Гробницата е открита през 1931 г. и представлява внушителен градеж на „суха зидария” без хоросан, като големите каменни блокове са свързани помежду си със железни и дъбови скоби. От горе гробницата е покрита с могилен насип висок 15 метра. Ориентирана е в посока изток-запад с вход от изток. Общата й дължина е приблизително 30 м., коридорът е дълък 21 м., широк – 1,6 м. и е висок 2,4-2,6 метра. От коридора последователно се влиза в правоъгълни предверия, а след тях в кръгла погребална камера с кошеровиден купол, каменен саркофаг и две каменни корита (урни).

Предполага се, че в гробницата са били погребани представители на тракийската аристокрация. За това говорят откритите множество предмети от злато, сребро, бронз, желязо, стъкло, фаянс и глина, датирани от IV-III в. пр. Хр.

Тракийска гробница - село Мезек
Село Мезек - тракийска гробница
Тракийска гробница в Мезек - намерени украшения
Гробница в село Мезек
Куполна гробница - Мезек
Мезек - Куполна гробница
Тракийска гробница в Мезек - вход
Куполна гробница в с.Мезек - входен тунел
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа