Манастири и църкви >> Храм Света Марина - Пловдив

Храм Света Марина - Пловдив

Информация | Kарта
seen
3636
facebook

Главният митрополитски храм „Св.Марина” в Пловдив е многократно разрушаван и съзиждан.
През 1851 г. се налага поредното изграждане из основи на митрополитската църква, а тогавашното отпадане на ограниченията за храмово строителство от османските власти дало възможности за доста представителен и подобаващ храм. В строителството му участват майстори, ръководени от известния тогава Никола Томчев – Устабашийски от Брациговската строителна школа.

Митрополитския храм представлява просторна и внушителна възрожденска псевдобазилика, разделена вътрешно на три кораба от седем двойки стройни колони, увенчана с многостенен купол. Задната страна на църквата е заобиколена от колонада – нартика , за по-голяма представителност.

Строежът на „Св.Марина” завършва през 1856 г. Следват изписването на нартиката със старозаветни сцени от Зограф Никита Одричанин, повторното сглобяване на демонтирания и запазен през 1828 г стар иконостас, монтирането на старите икони, изписани през четиридесетте години на 19 век от прочутия Никола Одринчанин.

През 1860 г. от двете страни на „царските двери” на иконостаса са добавени иконите на Иисус Христос и Света Богородица, дело на Станислав Доспевски. На северния вход е построена пететажна дървена камбанария, изградена от дърво през 1870 г. с височина от 17 метра. До камбанарията е старинната постройка на митрополитската библиотека в Пловдив, добре запазена мраморна чешма и сградата на Пловдивската православна митрополия, построена през 1885 г.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа