Старият Пловдив

Информация | Kарта
seen
2424
facebook
Старият Пловдив

През 1956г. Стария град е обявен за архитектурно-исторически резерват.

На територията на древното Трихълмие са съхранени значителни паметници от античността - античен театър, античния стадион на Филипопол, античен форум (агора), значителни части от акрополната крепостна стена, прокарана по височините на трите пловдивски хълма. Личат останки от древно-тракийската и елинистична епоха, внушителни са преправките от римската и византийската епоха и времето на Българското средновековие.

Старият Пловдив е уникален жив градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса и църковна утвар, уютни кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-стари и по нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици.

В Стария град в Пловдив може да се проследи цялото развитие на възрожденската жилищна архитектура след 19 век. Тук има по-стари къщи, носещи характеристиките на българската планинска къща с открит чардак, несиметричен план и с по-скромна декоративно-художествена украса. Несиметричната схема не може да задоволи напълно нарасналите изисквания на собствениците - хора, които пътуват много, познават Цариград, Венеция, Виена. На тези условия отговарят успешно пловдивската симетрична къща, така че към средата на 19 век тя се разпространява из цялата страна.

През 1979 г. Старият Пловдив получава европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото.

Старият Пловдив
Пловдив - стария град
Старият град в Пловдив
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа