Несебър

Информация | Kарта | Транспорт
seen
56772
facebook
Несебър

Несебър е един от най-старите градове в Европа и най-богат на архитектурни паметници от средновековието в България. Несебър е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Наследник е на древното тракийско селище Месамбрия, основано през второто хилядолетие пр.н.е. Името му означава град (брия) на Мелса. Разположен е на полуостров в Черно море.

Тракийска епоха - 3000г. пр. Хр. възниква първото селище на полуострова. През най-ранния период от историята на Несебър в него живеят траки. Те давати първото му име - Месамбрия.

Елинистична епоха - Към края на Vв. пр. Хр. Несебър вече е гръцка колония, създаден като град-държава от преселници от Калхидон, Бизантион и Мегара, дали името Месемврия. Несебър търгува с цялата източна половина на средиземноморския басейн. В Vв. пр. Хр. Несебър започва да сече монети от сребро и бронз, а новите изследвания показват, че монетарниците в града са секли през тази епоха и по поръчка на други градове-държави.

Римска епоха - С нея приключва един от най-бляскавите периоди от живота на хилядолетния град Несебър. Огромната римска империя поглъща постепенно целия средиземноморски свят и нашите черноморски градове остават в периферията й.

Византийска епоха - 330г. с преместването на столицата на империята в Цариград, цялото наше черноморие от далечна и заглъхнала провинция се озовава под стените на новия голям център. Така Несебър се събужда за нов живот. Наново се построява мощната крепостна стена. От византийската епоха (V-VI век) датират най-рано построените несебърски църкви.

През 812 г. кан Крум превзема Несебър. През 864 г. Борис го отстъпва на Византия, но цар Симеон отново го завладява. През Второто българско царство Несебър преминава неколкократно в български и във византийски
ръце.

Апогеят на развитието на Несебър е по време на царуването на цар Иван Александър (1331-1371), когато е един от най-важните центрове в българската държава. Месемврийските грамоти свидетелстват за дарения, които Несебър получава за изграждане на църкви и манастири - повече от 40 според преданията.

През 1366 г. кръстоносците, водени от Амедей VІ Савойски, превземат Несебър и го предават на византийците.

Несебър - мелницата
Несебър - изглед към старият град
Несебър - крепостта
Несебър - крепостта
Несебър - крепостта
Несебър - крепостта
Несебър - крепостта
Несебър - кула
Несебър - музей
Несебър - църква Христос Пантократор
Несебър - църква Свети Йоан Неосветени
Несебър - Новата Митрополия
Несебър - Старата Митрополия
Несебър - църква Свети Тодор
Несебър - църква Света Параскева
Несебър - църква Свети Архангели Михайл и Гаврайл
Несебър - катедрала
Несебър - руини
Несебър - галерия
Несебър - централен площад
Несебър - къщи от старият град
Несебър - къщи от стария град
Несебър - къщи от градът
Несебър - къщи от града
Несебър - къща до музея
Несебър - къщи от града
Несебър - къщи от града
Несебър - къщи от града
Несебър - часовник
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласа