Крепости в България >> Топлицос / Свети дух

Топлицос / Свети дух

Информация | Kарта
seen
2842
facebook

Крепостта "Топлицос" / "Свети дух" се намира до с. Хасковски минерални бани.
Разположена е върху възвишението разположено североизточно от главния извор. Тя е проучена от археолога Балабанян. Името и идва от намиралия се там параклис, носещ това име.

Основите й са поставени вероятно още във времето на римската епоха, доказателство за което са различните строителни техники и материали. Поради ограничената укрепена площ, може да се предположи, че тя е извършвала предимно охранителна дейност върху пътя водещ към и от Източните Родопи и изворите в основата на съседния хълм. В момента тя е представена в плана си от X-XI век, когато е била обновена за последно. Този акт е свързан с дейността на византийските императори, които възстановяват редица крепости на Балканите, след покоряването на Българската държава. Откритите при разкопките стени са били слабо запазен. Благодарение на извършената реставрация по времето на „народната власт”, те са издигнати на височина достигаща в определени участъци до над 3 м.

Основният проблем при всяка крепост е свързан със снабдяването й с вода. Той е решен чрез изграждането на водохранилище. То е разположено в южната част на крепостта. За реализирането му е използвана каменна зидария. Пода му е застлан с тухли, а стените са измазан с червена (хидрофобна) мазила, с цел да не се допусне изтичането на жизнено важната течност. Запасите от храна са се пазели в големи хранилища (питоси), почти изцяло вкопани под земята. По този начин се е поддържала постоянна температура, гарантираща запазването на храната за по-дълго време.

В укрепената площ са регистрирани плановете на няколко сгради. Тяхната функция е различна – казармени помещения, конюшня, столова, представителна сграда (за наместника) и т.н. Поради ограничената площ строителството се е развивало предимно във височина, следи за което са дупките от греди по крепостната стена.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа