Крепости в България >> Градището край с. Белица

Градището край с. Белица

Информация | Kарта
seen
2787
facebook

На около 15 км. югоизточно от гр. Харманли, между селата Черна могила (2 км), Белица (5 км) и Бисер (6 км), се издига големият рид “Градище” (368 м). Градището е издължено в посока североизток-югозапад и се състои от три хълма, свързани чрез достъпни седловини. Най на север е “Пресвята”, по средата – “Калето” и на юг – “Коледата”.
Според преданията, от началото на седловината право надолу към м. “Кладенчето” вървял “подземен тунел”. По време на разкопките е открита вдлъбнатина, подобна на тези при подземния ходник при крепостта Констанция и тази на сливенския Хисарлък. Средният хълм, известен като “Калето”, е най-висок (368 м). Върху него е изградена крепостна стена от суха зидария, която като венец опасва върха във форма на елипса. От стената са останали големи, високи и широки по няколко метра каменни насипи. От двете по-достъпни стени при седловините (от север и от юг) са издълбани ровове, а до тях се виждат свлечени купчини от ломени камъни.
От страната на село Черна могила, всички по-едри камъни от крепостните стени през 1952 г. са били обрани за строеж на пътя с. Бисер – с. Черна могила (10 км). На населението е била наложена повинност – по 10 куб. м. камъни на къща.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа