Възстановка на битката при Варна 1444 г.

Възстановка на битката при Варна 1444 г.
През септември 1444 г. 16 000 кръстоносна армия минава река Дунав при Оршава и се отправя към Варна. При Никопол към нея се присъединяват 4000 влашки конници. По пътя към Варна кръстоносците превземат крепостите Шумен, Провадия, Михалич и Петрич и на 9 ноември пристигат при Варна.

Битката започва на 10 ноември, като първоначално християнската войска има успех. Окрилен от очертаващата се победа младият крал Владислав III Ягело с 500 рицари се опитва да разбие центъра на османците и плени султан Мурад II. Това се оказва фатална атака и той пада убит, което води и до загуба на битката.

От няколко години се прави възстановка на епичната битка. Заповядайте на честването по повод 571 години от битката при Варна: епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с армията на султан Мурад Втори! Пресъздаването на битката се организира и провежда от сдружение „Чигот“ с участие на реенакторски групи от страната и чужбинa. Вижте на живо автентично реконструирани средновековни оръжия, доспехи, бойни тактики. Изживейте с нас Битката на Народите!

Събитието се реализира с подкрепата на ОБЩИНА ВАРНА, ФОНД "КУЛТУРА".

ВХОД СВОБОДЕН!

Възстановката ще се проведе до Спортен комплекс "Аспарухов парк" на 14.11.2015г. от 15:30ч.
Желателно е да бъдете на място около 15:15ч.

Събитието във Facebook: https://goo.gl/CVN0SX
Карта: http://goo.gl/maps/2MH6N
5.11.2015