Долна Кабда

Долна Кабда

Информация | Kарта
seen
1521
facebook

Ранновизантийската крепост, намираща се на 2 км югоизточно от селото е изградена почти върху върха на третия поред стръмен хълм, от веригата хълмове, части от Преславската планина, разположени в посока на село Горна Кабда. Крепостта отстои на около 30 минути нормален ход от центъра на село Горна Кабда.

Самата крепост е с неправилна форма и площ от около 15 - 20 декара и все още добре личи върху терена, макар че е силно обрасла с млада широколистна гора. Зидовете на крепостните стени имат дебелина между 2.80 и 3.00 м. Археологически проучвания са извършени през 1960 и 1961 г. от специалисти от Исторически музей - Търговище. Разкопан е входът ѝ защитен от две петоъгълни кули и основите на няколко сгради във вътрешността.

Крепостта е съществувала в периода V-VI век, като животът в нея е подновен по времето на Първото българско царство и е продължил и през Второто българско царство. В резултат на иманярските разкопки е разкрита допълнително около 10 м отсечка от източната крепостна стена, в която се е отворила една скрита малка порта (потерна), преминаваща през целия зид. В Историческия музейТърговище се съхраняват резултатите от проучванията на крепостта.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа