Манастири и църкви >> Горноводенски манастир

Горноводенски манастир

Информация | Kарта
seen
1484
facebook

Горноводенския манастир "Св. Св. Кирик и Юлита" се намира в дела Чернатица на Западните Родопи, на ок. 2 км югозападно от град Асеновград и на 1 км южно от кв. Горни Воден на Асеновград. Основан по време на Втората българска държава, най-вероятно през ХІV в., на мястото на сегашното аязмо. Разрушен е по време на помохамеданчването през ХVІІ в., но е възобновен на днешното му място под името "Св. Петка". По-късно бил възобновен и старият манастир.

През 1810 г. двата манастира били опожарени от кърджалиите, а през 1816 г. започва възобновяването на сегашния манастир. От средата на ХІХ в. манастирът става гръцки, а през 1906 г. е превзет от отряд лясковци и едва от 1930 г. официално е отново български. В периода 1983-87 г. манастирът се преизгражда и адаптира за светски нужди – превърнат е в творческа база на Съюза на българските архитекти. Понастоящем манастирът е постоянно действащ и се използва като хотел. Манастирът представлява комплекс от черква и жилищни сгради, обградили от всички страни просторния двор.

Манастирската черква “Св. Петка” е голяма, трикорабна, с две конхи, еднокуполна и с притвор псевдобазилика и е построена през 1850 г. Стенописите са дело основно на големия зограф Алекси Атанасов. Запазен е ценен иконостас, както и икони рисувани от Захари Зограф. Зад апсидата е разположен манастирският кладенец. На около 500 м югоизточно се намира манастирското аязмо с параклис “Св. св. Кирик и Юлита" и запазени фрагменти от стенописи.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа