Манастири и църкви >> Храм Свети Атанасий - Варна

Храм Свети Атанасий - Варна

Информация | Kарта
seen
5269
facebook
Храм Свети Атанасий - Варна

Храмът “Свети Атанасий” е разположен в близост до Римските терми във Варна. Построен е през август 1838 г. върху останките на опожарената през 1836 г. на това място малка църква носеща същото име.

За възобновяването на храма са помогнали и българите със свои средства. В църквата са служили гърци до 1914г. В храма са били погребани тримата гръцки митрополити, които са служили във Варна. От 1920г. в храма служат руски духовници. Едва през 1939г. по настояване на митрополит Йосиф тя минава в ръцете на българското духовенство. Първият български духовник служещ в храма е свещеник Мирон Райчев. През 1961г. с нареждане на местните власти храм “Св.Атанасий” е превърнат в музей за старинни икони.

Храмът е върнат на Българската Православна Църква през 1991г. на 18 януари - Атанасовден. Така се възобновява църковния живот в храма.

Като истински шедьовър на църковното изкуство се приема иконостаса носещ почерка на майстори от Тревненската школа. Боите преливат една в друга и така създават празник за окото. В орнаментиката изобилстват растителни мотиви и многобройни образи на животни. Историческите данни сочат, че храмовия образ на Св.Атанасий е дело на созополския зограф Димитър.

Адрес: ул.”Граф Игнатиев”19
Тел. 052/63 97 16
Работно време - лятно: 7.30-18.00ч.
Работно време - зимно: 8.00-17.00ч.

Църква Свети Атанасий - Варна
Изглед от църква Свети Атанасий - Варна
Храм Свети Атанасий - Варна
Свети Атанасий - Варна
Свети Атанасий - изглед
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа