Екопътеки >> Дряновска екопътека

Дряновска екопътека

Информация | Kарта
seen
1328
facebook

Пътеката се намира на около 4 км от град Дряново, в близост до Дряновски манастир.

Пътеката е изградена през 2000 г. Разходката продължава три до четири часа на надморска височина от 270 до 510 метра. Степента на трудност е малко по-висока, поради някои от изкачванията.

Дряновската екопътека започва от Дряновски манастир. Минава се покрай пещера, от която извира един от притоците на реката. Самата пещера е достъпна за по-запалените любители на спелеологията.

В района е разположена и пещерата Бачо Киро. След нея пътеката поема през по-малко известни кътчета, които до скоро са били съвсем непознати.

Чрез система от мостове и стълби се минава над пропаст и се открива гледка към ждрелото на реката. Изкачването не спира. Продължава се към местността Боруна, където от ръба на величествена скала може да се наблюдава цялата местност.

От възвишението се поема към село Долни върпища, където все още е запазена старата българска архитектура.

Част от растителните видове, които могат да бъдят видени в района, са застрашени и включени в Червената книга на България за редки и застрашени видове. Растенията, които могат да бъдат наблюдавани са над 200 вида.

Възможно е да се наеме водач, който да ви преведе през пътеката и да ви покаже най-важните забележителности, както и красивите гледки, които иначе може да пропуснете.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа