Екопътеки >> Екопътека Чернелка

Екопътека Чернелка

Информация | Kарта
seen
3123
facebook

Създадена е през 2001 г. в уникалният по съчетание на природа, археология и самобитност природен резерват в местност “Чернелка”.
Тя се намира в централната част на Дунавската равнина между селата Горталово и Къртожабене на 12 км от Плевен. Там по протежение на 7 км река Чернелка е образувала феноменален каньон с ширина от 60 до 200 м и височина от 10 до 30 м.
Изключителното богатство на скални образувания, специфичната орнитофауна и разнообразната флора са причина през 1969 г. районът да бъде обявен за природна забележителност.

Тук се срещат представители на над 200 вида птици, 9 вида риби и 11 вида влечуги. Освен богатство на природни забележителности “Чернелка” има и богато историческо минало: късно-антични и средновековни крепости, ранно-християнски скален манастир, карстовите извори Баба Радица, Бъбля и Капчука, пещерите Царева дупка, Момината, Ивановата, както и кладенец “Провъртеника”, Манастирището и др.

По средата на маршрута се намира хижа “Капчука”, която разполага с 20 места, туристическа кухня и столова, водоснабдена и електрифицирана, така че туристите могат да се насладят на красива природа и да прекарат чудесни вечери, далеч от големия град.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа