Сто туристически обекта >> Скали >> Ждрелото на р. Ерма – Трън

Ждрелото на р. Ерма – Трън

Информация | Kарта
seen
7460
facebook

Ждрелото на р. Ерма е най-голямата забележителност в Трънския край. То е на 5 км по асфалтирано шосе от Трън. Дължината му е около 100 м, широчината му в най-тясната част е около 5 м. През него с рев се провира реката. От двете му страни се издигат отвесните скали на върховете Жилав камък на юг и Църквището на север. Височината на тези куполовидни скални масиви е около 150-200 м. През десния бряг на ждрелото е прокопан изкуствен тунел, който води до с.Банкя.

По скалите са прокарани над 10 алпийски катерачни маршрута. Пътеката се изкачва до върха на Църквището. По пътя се срещат останки от древни римски укрепления. Те са от времето на Каракала (211-217 г.). Близо до тях, в една скална дупка, зазидана с врата, е живял отец Терапонтий, за когото отец Паисий пише в своята история.

Река Ерма минава само с 25 км от своите 65 км през България. Тя минава през Трън и след Ломнишкото ждрело отново ни напуска, за да се влее в р. Нишава в Сърбия. Преди своето вливане, тя образува един от най-красивите и величествени проломи в цяла Югоизточна Европа – Погановския.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа