Български владетели >> Цар Теодор Светослав (1300-1321)

Цар Теодор Светослав (1300-1321)

Информация | Kарта
seen
6749
facebook

Теодор Светослав е син на Георги Тертер от първия му брак. Още като дете е трябвало да сподели с майска си заточението във Византия, което продължило от 1279 г. до 1285 г. След завръщането си в Търново, Теодор Светослав бил провъзгласен за български престолонаследник. В монетите сечени по това време Георги Тертер І и Теодор Светослав са изобразени заедно. Но само след няколко години Теодор Светослав трябвало да отиде заложник при татарите, в стана на Ногай, където бил повече от 10 години. Сестра му се омъжила за Чака, сина на Ногай. Но в един момент Ногай загубил влиянието си в Златната орда и бил убит от татарския хан Токтай. Чака, заедно с Теодор Светослав се завърнали в Търново. Чака се обявил за български цар но за кратко. Теодор Светослав организирал свалянето на Чака и бил провъзгласен за цар през 1300 г. Новият цар имал желязна ръка и суров характер и така успял да се справи с опозицията в страната. Не се поколебал да хвърли от високите крепостни стени патриарх Йоаким ІІІ, който бил обвинен в държавна измяна. С татарите отношенията също били уредени. Татарите отстъпили на България земите на днешна Бесарабия, а татарските нашествия престанали.
Теодор Светослав се почувствал достатъчно силен, за да предприеме поход срещу византийците. Новият цар превземал град след град в Източна Стара планина, а също и по черноморското крайбрежие – Месемврия, Анхиало, Созопол и Ахтопол. В околностите на Созопол станало голямо сражение между войските на Теодор Светослав и император Андроник ІІ. Ромеите претърпели поражение. След като утвърдил властта си в завладените градове, Теодор Светослав поискал мир с Византия.

Благодарение на настойчивостта му през 1307 г. бил подписан мирния договор с Византийската империя, чрез който се гарантирали завоеванията на Теодор Светослав на юг от Стара планина.

Споразумението било затвърдено с брак между Теодор Светослав и Теодора, дъщеря на Михаил ІХ – син на Андроник ІІ.

До края на живота си Теодор Светослав живял в мир със съседите си. През 1321 г. починал на 55 години.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа