Български владетели >> Цар Константин Асен (1257-1277)

Цар Константин Асен (1257-1277)

Информация | Kарта
seen
3314
facebook

Преди да стане български цар, Константин Асен бил измежду най-могъщите феодални владетели в Югозападна България.
Личността му изпъква след 1256 г. , когато сполучил да привлече аристокрацията и народа, и болярският съвет го провъзгласил за цар. След това Константин се оженил за дъщерята на никейския император – Ирина, която била внучка на Иван Асен ІІ, и Константин получил правото на фамилното име Асен. В началото на царуването си, Константин Асен трябвало да се справи с Мицо, който си присвоил някои области в източната част на страната и оспорвал властта му. Криза имало и в българо-византийските отношения. Неуспехите във военните действия принудили Константин Асен да потърси помощта на татарите. Но от това българският владетел не получил някаква съществена изгода, освен че Тракия била опожарена.

През 1268 г. починала българската царица Ирина. Това било удобен повод за опекуна на малолетния византийски император Йоан ІV, Михаил Палеолог да потърси сближение с Константин Асен. Така българския цар се оженил за племенницата му Мария, а като зестра Константин Асен трябвало да получи градовете Анхиало и Месемврия. Но българският цар така и не получил обещаните му градове. Териториалният спор трябвало да се решава със силата на оръжието. Михаил Палеолог имал много противници. Между тях бил неаполитанският крал Карло Анжио. Българският владетел, неаполитанският крал и др. балкански владетели направили коалиция за война срещу Михаил Палеолог. Но походът срещу Византия се провалил. Татарският водач Ногай се оженил незаконната дъщеря на императора и се превърнал в голяма заплаха за България.

В последните години на управлението на цар Константин Асен със съдбините на държавата се разпореждала царица Мария. Далеч преди това в страната назрявали условия за недоволство. Избухнало селското въстание под предводителството на Ивайло. Народът на тълпи започнал да се стича под знамената на селския цар, а областите една след друга признавали неговата власт. С малка войска Константин Асен излязъл срещу въстаниците, но още в първото сражение загинал от меча на Ивайло.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа