Български владетели >> Кан Маламир (831-836)

Кан Маламир (831-836)

Информация | Kарта
seen
2904
facebook

Той бил третият, най-малък син на кан Омуртаг. Бащата посочил за свой наследник Маламир, тъй като бил убеден в предаността му към прабългарските богове. Тъй като Маламир бил непълнолетен, за регент съуправител бил назначен кавхан Исбул.
През 836 г. се навършвали 20 години от мирния договор между България и Византия. Възползвайки се от смяната на владетеля, император Теофил (829-842 г.) предприел поход срещу България и опустошил пограничните земи. Тогава българската войска, начело с кан Маламир и кавхан Исбул навлязла във византийска територия и опустошила околностите на Одрин и Бурдизо(дн. Баба Ески). След това кан Маламир се насочил към Пловдив. Градът отворил вратите си пред българските войски и бил включен в границите на българската държава.

Във вътрешната си политика кан Маламир се придържал към заветите на своя баща. По негово време се е извършило и водоснабдяването на Плиска. Маламир бил противник на християнството. За него Христос бил чужд бог, богът на вечните им неприятели. Затова по негова заповед бил посечен с меч по-големия му брат Енравота, който бил привърженик на Христос. Три години след жестоката смърт на брат си, Маламир умрял не от естествена смърт.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа