Габрово

Информация | Kарта
seen
41350
facebook
Габрово

Град Габрово е разположен в северните разклонения на Средна Стара планина, на двата бряга на река Янтра.

През Средновековието се създават богати традиции в обработката на дърво, метал, вълна и кожи, които очертават облика и на съвременната промишленост.

Габрово е един от екологично най-чистите райони в България, което е създало предпоставка за обособяването на няколко ловни резервата. Те предлагат едни от най-добрите ловни трофеи в Европа – от мечка, благороден елен, муфлон и др.
В Габрово се намира уникалният Дом на хумора и сатирата. В него са показани разнообразни художествени и етнографски експозиции, колекции от обредни и карнавални маски и аксесоари на африкански племена. По време на фестивалите на хумора и сатирата Габрово посреща гости от над 150 страни.

Най-колоритният кът на Габрово е Архитектурно-етнографския комплекс “Етър” – неповторим музей под открито небе. Тук има множество старинни работилници за традиционни народни занаяти.

В близост до града се намира архитектурно-историческият резерват “Боженци”. Разположен в китна котловина с автентични къщи, различни по вид и архитектура, Боженци предлага отлични възможности за индивидуален и семеен туризъм.

Близо до град Габрово се намира и географският център на България – Узана. Тук има оборудвани ски писти, условия за конен спорт, туризъм, алпинизъм и др.

Курортът “Люляците”, намиращ се на 15 км от Габрово, е известен с благотворното си влияние върху редица заболявания - алергии, хипертония, хронични заболявания на дихателните пътища и др.

Габрово - център
Габрово - централен площад
Габрово - мост над Янтра
Габрово - Спортна зала
Габрово - Театър
Габрово - часовникова кула
Габрово - музей
Габрово - река Янтра
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа