Перник

Информация | Kарта
seen
37083
facebook
Перник

Перник се намира в Западна България, близо до град София. Древната му история започва преди осем хилядолетия. Първото заселване на Пернишката котловина датира от новокаменната епоха, когато древни земеделци изградили селище в непосредствена близост до р. Струма.

Първото му укрепване с крепостни стени започва след средата на ІV в.пр.н.е. Била изградена елитна крепост с отбранителни кули и съоръжения, дворцов комплекс и светилище на бог Дионис. Играла е ролята на стратегически, военно-политически, търговски и културен център на земите по Горна Струма. Племето агриани, живяло тук и било известно с отличните си умения като рудари и елитни бойци. Най-известният им цар – Лангар, бил съюзник на македонските владетели Филип ІІ и Александър Македонски.

Крепостта била неколкократно разрушавана от нахлулите племена славяни, авари и др.
Предпоставка за бъдещото разрастване на селището било разработването на залежите от каменни въглища в района. През 1894 г. в Перник била построена първата електроцентрала в България. Тук светнала и първата в България електрическа крушка.

През 1929 г. Перник е обявен за град. От 1995 г. гр. Перник е член на фондацията на Европейските карнавални градове, със седалище Амстердам. Всяка четна година, през последния уикенд на януари в града се провежда Международен фестивал на маскарадните игри и обичай, в който взимат участие над 3000 души от различни страни.

Перник - централен площад
Перник - централна алея
Перник - културен дом
Перник - църква
Перник - река Струма
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа