Градове >> Попово

Попово

Информация | Kарта
seen
11468
facebook
Попово

Град Попово се намира в Североизточна България, на границата с Лудогорието и на равно разстояние (около 65 км) от градовете Шумен, Русе и Велико Търново и (36 км) от градовете Търговище и Разград.

Най-ранният писмен документ, в който се споменава Попово, датира от 1555 год., а за град е обявен през 1883 год. Населението му е от около 20 000 жители.

Разполага с няколко малки, но добре уредени хотели и ресторанти към тях, както и многобройни други заведения за хранене и отмора на чаша кафе или аперитив.

На територията на града могат да се посетят Историческия музей, помещаващ се заедно с неговите експозиции в стара обществена сграда от 1883 год.; стария църковен храм „Св. Архангел Михаил”, построен през 1863 год.; новата църква на града „Успение на Пресвета Богородица” от 1931 год. с прясно възстановени интересни стенописи; градската градина с ресторант и напълно обновен басейн и др.

В централната част на града все още има добре запазени красиви частни и обществени сгради, строени през XIX век.

Община Попово разполага с добри възможности за ловен туризъм, ловни хижи, екопътека, разположена по протежение на р. Голяма река при селата Иванча и Долец, капански архитектурно-етнографски комплекс в село Садина, разкриващ бита на интересната етнографска група капанци и предлагащ местна кухня и подслон и етнографска къща-музей в село Светлен, показваща бита и културата на беломорските българи заселници в селото и техните автентични носии от XIX век.

Недалеч от Попово, при село Крепча, се намира и скалният манастирски комплекс, известен на науката с най-стария открит надпис на кирилица в славянския свят, датиран от 921 год.

В община Попово се разработват допълнителни проекти, целящи да разкрият туристическия й потенциал.

Информацията е любезно предоставена от Владимир Стойков. Повече за регоиона може да научите от www.popovo.bg.

Попово - централен градски площад
Попово - център
Попово - булавард България
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа