Пловдив

Информация | Kарта | Транспорт
seen
44374
facebook
Пловдив

Пловдив се простира в равната Горнотракийска низина по двата бряга на река Марица. Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. Той е съвременник на Троя и е по-древен от Рим, Атина и Константинопол. Историята на Пловдив е тясно свързана с две тракийски племена – одрисите и бесите, населявали поречието на р. Марица и Родопите. Те създават върху три хълма укрепено селище, наречено Евмолия, което означава сладкозвучен и се свързва с митичния тракийски певец Орфей.

Тъй като оттук минават важни международни пътни артерии, които още от древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика, Пловдив е бил обект на завоевания.

През 342 г.пр.н.е. Пловдив е завладян от Филип ІІ, който го нарича Филипополис; след това попада в ръцете на римляните, които го наричат Тримонциум – град на Трите хълма. В края на ІV в. градът става част от Византия. Около средата на VІ в. тук идват славяните, които постепенно променят етническия облик на целия регион. Славяните възприемат тракийското име на града Пулпудева, но го модифицират като Пълдин, от където произлиза днешното Пловдив.

По време на Първото и Второто българско царство като пограничен град Пловдив е изключително важен в непрестанните борби между Византийската империя и България и няколко пъти е сменял владетеля си. След завладяването на долината на р. Марица от турците през ХІV в. той попада във вътрешността на Османската империя и губи значението си на важна крепост.

Възраждането събужда българския дух. Пловдив влиза в новата българска история с приноса си в развитието на националната култура и борбата за църковна независимост. Този вечен град ражда творческата сила и дава вдъхновение на най-големите интелектуалци и духовни лидери на нацията. Всяка епоха е оставила своя отпечатък върху вечния град. За това говорят многото чудесни къщи, запазени в истинския си вид и носещи духа на минали времена и господари в Стария град Пловдив.

След Съединението, обявено тук на 6 септември 1885 г. Пловдив остава и до ден днешен важен промишлен, търговски, паричен, културен и комуникационен център.

Пловдив - център
Пловдив - площад
Пловдив - главна улица
Пловдив - централна улица
Пловдив - централна улица
Пловдив - Античния театър
Пловдив - църква в стария град
Пловдив - къща в стария град
Пловдив - къща в стария град
Пловдив - къща в стария град
Пловдив - къщи в стария град
Пловдив - къща в стария град
Пловдив - къща в стария град
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа