Градове >> Белоградчик

Белоградчик

Информация | Kарта
seen
36986
facebook
Белоградчик

За Белоградчик очарованият турист говори с най-възторжени думи: ”каменна симфония”; ”чудо на природата”; “най-фантастичните творения на Всевишния”. Неописуема е атмосферата на град Белоградчик с планините Ведерник и Венеца, с мистичните червени скали, които го заобикалят.

В Белоградчик древността се слива с младостта на днешния ден. В наше време скалите и крепостта му са забележителност от национално значение, а градът е обявен за туристически обект.

Недостъпната цитадела, извисяваща се над всички скали, имала 3 ковани порти.
През 1850 г. избухнало Белоградчишкото въстание. Скромен паметник напомня за бунтовниците и мъченическата им смърт. Историята на града е пълна с битки, а легендите му – с любов. Хората разказват, че когато го нападнали османлиите, беят подгонил красива тукашна девойка. Тя тичала и от страх се вкаменила. Белее се изкусно изваяният образ на Момина скала, а под нея - поникналите от сълзите на девойката момина сълза и синчец. В пропастта вятърът дълбаел с невидимото си длето своите каменни приказки. Въображението на човека е наименувало всяко скално образование: ”Мадоната с детето”; ”Ученичката с баретата”; ”Овчарчето”; ”Монасите”, строени като войници. Не липсват птици и животни: ”Гълъбът”; ”Мечката”; ”Жабата”.


Когато си тръгнете от града, непременно хвърлете монета, за да се върнете пак. А за Белоградчишките скали не може да се разказва. Те трябва да се видят!

Белоградчик - център
Белоградчик - площад
Белоградчик - главна улица
Белоградчик - скали
Белоградчик - парк
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа