Шумен

Информация | Kарта | Транспорт
seen
33805
facebook
Шумен

Шумен е един от най-старите градове в България. Животът тук датира от над 3200 години. Разположен е в Североизточна България в живописна долина.

По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XІІ-XІV в.). Освен военен, градът тогава е бил и значителен икономически, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.

През първите векове на османското владичество Шумен е голям административен и военен център с обществени постройки и многобройни занаятчийски и търговски дюкяни. Тук през 1851 г. се създава първият български оркестър и операта, а 1856 г. се дава първото театрално представление.

В Шумен Сава Доброплодни създава първото класно девическо училище. От епохата на Възраждането забележителни по своята архитектура са възрожденските къщи в една, от който е живял вождът на унгарската революция Лайош Кошут. Тук е построена и първата пивоварна в България, произвеждаща едно от най-доброто светло пиво в страната.

Интересни за посетителите на града са Монументалния паметник „1300 г. България”, Шуменската крепост, естествения парк “Кьошка”. На няколко километра от града се намира уникалният скален релеф „Мадарски конник”.

Изглед към Шумен
Изглед към Шумен
Изглед към Шумен
Шумен - Томбул джамия
Изглед към Паметник 1300 години България
Шумен - военен клуб
Шумен - Читалище Добри Войников
Шумен - главна алея
Шумен - паметник в центъра
Шумен - паметник на площад България
Шумен - Стара къща
Шумен - Съдебната палата
Шумен - парка до автогарата
Парк до автогара Шумен
Шумен - полицейското управление
Изглед от главната алея на Шумен
Шумен - театъра
Шумен - паметник на Панайот Волов
Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласа