Банско

Информация | Kарта | Транспорт
seen
40774
facebook
Банско

Град Банско е разположен в подножието на североизточен Пирин, в близост до река Места, под най-високия и най-красивия карст на планината. Банско не само е едно от най-снежните места в страната, но притежава и богато архитектурно-историческо наследство.

Банско е известен като център за планински и ски спортове с модерни ски-съоръжения и новоизграден кабинков лифт. Посетителите на Банско ще се докоснат до съхранената автентичност на българския фолклор, уникалните художествени и културни ценности, типични за региона. Ще отдъхнат в приятната и уютна обстановка на хотелските комплекси, ще вкусят от традиционните български специалитети и отлежали червени вина.

Банско е родно място на известни български будители, поети, художници, зографи и революционери: Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Фурнаджиев и др.

Интересни забележителности в Банско са старите къщи, които са пример за изящно изкуство – Шарковата, Бенината, Тодоровата и др. Историческа ценност представляват средновековната църква “Успение на Света Богородица” със забележителният си дърворезбен иконостас и камбанарията с градския часовник.

Много посещавани са националния парк “Пирин” – богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места - защитените природни обекти – Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юлски скок, скалното образувание Сватбата, пещерата Бъндерица, 7-те вековни дървета, едно от който е Байкушевата мура, архитектурният резерват Мелник.

Гостите на този планински град завинаги остават омагьосани от духа на Банско и у тях се поражда желанието да се върнат пак в дебрите на Пирин планина.

Банско - център
Банско - площад
Банско - център
Банско - център
Банско - паметник на Вапцаров
Банско - часовникова кула
Банско - изглед към Пирин
Банско - изглед към Пирин
Банско - хотел Кемпински
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа