Водопади в България >> Видимско пръскало

Видимско пръскало

Информация | Kарта
seen
5310
facebook
Видимско пръскало

Маршрутът е пешеходен и запознава с Национален парк Централен Балкан и с резерват Северен Джендем, обхващащ северните отвесни склонове на Старопланинския първенец връх Ботев. Трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровият водопад Видимско пръскало.

Разходката е приятна, изградената инфраструктура осигурява удобство и безопасност, посетителите могат да видят редки видове - необичайното съобщество на сибирска хвойна, миртолистен рододендрон и синя боровинка, следи от мечки, вълци, елени и сърни. Илюстрирани крайпътни табели разказват за дивия свят с неговите животни, растения, гори, пасища, води и водопади. Обособена е “Зелена класна стая”, където децата могат да научат повече за горските обитатели. Две погледни площадки откриват живописни панорами към река Пръскалска и към Видимското пръскало.

Настаняване за посетителите на маршрута предлагат хотели, къщи за гости и частни квартири в гр.Априлци. Екопътека “Видимско пръскало” е изградена от Парковата дирекция с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, Министерство на околната среда и водите.

Видимско пръскало
Видимско пръскало
Видимско пръскало
Видимско пръскало
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа