ТМ Райското пръскало

Информация | Kарта
seen
8114
facebook
ТМ Райското пръскало

Туристически маршрут “Райското пръскало”

През вековните букови гори на резерват Джендема, той отвежда до хижа Рай в подножието на Старопланинския първенец връх Ботев, за да покаже едно от природните чудеса в Националния парк - Райското пръскало, най-високият водопад в България.

Отправна точка е град Калофер, откъдето по асфалтиран път край река Тунджа се стига до изходния пункт за маршрута - м. “Паниците”. Тук има хотели и паркинги, където може да се отседне или да се остави автомобила. По добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути пеш се стига до главния вход на Националния парк в м. ”Поняка”. Следва около 30 - 40-минутен преход през буково-дъбова гора до южната част на планинското пасище “Параджика”, с внушителна гледка към резерват “Джендема”.

Продължава се по трасето и за около 20 минути вече сте на първото място за почивка “Параджика” с изумителна гледка към върховете Равнец, Хайдута, Ботев, Арманкая и Капаклия, както и към двата най-внушителни водопада в резерват Джендема - Райското пръскало и Голям Джендемски водопад.

Половин час преход ви дели от входа на резерват Джендема с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на м. “Николови дупки”. Оттук, движението в Джендема, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека. Да се върви през вековната букова гора е приятно, изградените места за почивка и чешмичките по трасето предлагат възможност за отдих и наслада сред естествената красота на дивата природа.

След около 1 час и 50 минути пътеката извежда на планинското седло под връх Малкия Купен, на 5 минути път от хижа “Рай”. Тук отново се открива импозантна гледка към басейна на резерват Джендема със стръмни гористи склонове, потъващи в дълбоки урви и към отвесните каменни стени на скалния комплекс Райските скали, по които се спускат водите на искрящото бяло чудо - Райското пръскало, с височина на пада 124,5 м.

Маршрутът е един от най-популярните в парка – посещават го близо 7 000 души годишно. Поддържа се от Дирекцията на Национален парк Централен Балкан.

За повече информация:
Сдружение за екотуризъм “Централен Балкан – Калофер”:
E-mail: cbkea@yahoo.com

ТМ Райското пръскало
ТМ Райското пръскало
ТМ Райското пръскало
ТМ Райското пръскало
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа