Исторически личности >> Васил Левски

Васил Левски

Информация | Kарта
seen
1000
facebook
Васил Левски

"Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си."
Васил Левски

Васил Левски е роден в Карлово на 6 юли (стар стил) 1837 г. в семейство с пет деца. От 1855 г. е послушник в Хилендарския манастир в Карлово, където игумен е вуйчо му. На 7 декември 1858 г. приема монашеството в Сопотския манастир "Свети Спас", като приема името Игнатий.

Взема участие в Първата българска легия през 1862 г. организирана от Георги Раковски и е силно повлиян от него. През 1863 г. участва в четата на дядо Ильо войвода, а през 1864 г. за кратко пребивава в Букурещ. През 1867 г. е знаменосец в четата на Панайот Хитов и през същата година се включва във Втората българска легия в Белград. След разтурянето на легията остава в Зайчар, където е затворен от сръбските власти в тъмница. Тези и други събития затвърждават мнението на Левски, че българите трябва да се освободят сами и да не разчитат на чужда помощ. Така Васил Левски достига до идеята за създаване на Вътрешната революционна организация, чиято цел е да подготви народа за борба.

Левски предприема две обиколки на страната - през 1868 и 1869 година. До края на 1871 г. успява да създаде гъста мрежа от комитети, като за главен е обявен Ловешкия революционен комитет. За помощници на Васил Левски са изпратени от Букурещ - Димитър Общи и Ангел Кънчев.

На 22 септември 1872 г. под водачеството на Димитър Общи е организиран Арабаконашкия обир. След него последват арести и е заловен Димитър Общи. По този начин е разкрита цялата организация и на 27 декември е заловен и самия Васил Левски.

Левски е осъден на смърт и обесен на 6/18 февруари 1873 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа