Казанлък

Информация | Kарта
seen
4802
facebook
Казанлък

Град Казанлък се намира в област Стара Загора и е втори по-големина в нея. Районът на града е заселен още от дълбока древност, като тук е бил известният тракийски град Севтополис. Той носи името на Севт І и е бил столица на Одриската държава на траките. В момента се намира на дъното на язовир Копринка, като има изготвен проект за неговото одводняване и показване на Севтополис на бял свят.

Сегашното си име градът получава от турците, които са го наричали Акче Къзанлар (Бели момичета) и в течение на времето се е преобразувал на сегашното Казанлък.

Още от древни времена в района се е отглеждала розата и затова Казанлъшката долина се нарича още и Долината на розата. Добиваното розово масло тук добива световна известност и дълги години е било основен поминък на населението.

По време на Освободителната война тук се водят решителни битки между руските и османски войски.

Днес освен с розите и розовото масло, Казанлък е известен по цял със своите уникални тракийски гробници. Най-известни са Казанлъшката (в списъка на ЮНЕСКО) с уникални стенописи, Голямата Косматка, Оструша, Светицата, Шушманец и др. Всички се намират много близко една до друга в Долината на тракийските царе намираща се между град Шипка и Казанлък.

В Казанлък трябва непременно да се посетят освен гробниците и Историческия музей Искра, където се пазят част от находките от гробниците, както и Музеят на розата.

Казанлък
Казанлък - площад
Казанлък - център
Казанлъшка гробница
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа