Морски курорти >> Свети Влас

Свети Влас

Информация | Kарта
seen
41348
facebook
Свети Влас

Курортно селище, разположено в подножието на южния склон на източна Стара планина в непосредствена близост до Черно море. Селото е много близо до град Несебър, до курортен комплекс Слънчев бряг и вилно селище “Елените”.

По исторически сведения селището е основано през II век от траките под името “Лариса” и е едно от най-старите села в община Несебър.

През 14 век е преименувано на Свети Влас – покровител на търговците, лечител. Бил построен манастир на името на светица. В околностите на селището са били изградени общо 4 манастира. Даже по време на османското владичество е носило името с. Манастир. В държавните регистри на Княжество България, след присъединяването на Източна Румелия, се води с името Свети Влас.

Уникалното съчетание на морски въздух и планина определят специфичния климат на Свети Влас и го правят подходящ за лечение на редица заболявания през цялата година.
Климатът обуславя развитието на туристическия отрасъл. Лесно се стига до Несебър, Ахелой, Равда, Слънчев бряг, Зора, Санаториум Свети Влас.

Свети Влас - изглед
Свети Влас - изглед към яхтеното пристанище
Свети Влас - яхтено пристанище
Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа