Реки >> Дунав

Дунав

Информация | Kарта
seen
7767
facebook
Дунав

Дунав с нейните 2860 км е втората по-дължина река в Европа след Волга (3530 км). Тя минава през територията на 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна и е много важна за развитието на търговията и икономиката.

Значението на Дунав нараства още повече с прокопаването на канала Рейн – Майн – Дунав през 1991 г., като по този начин се свързва Северно с Черно море. Не трябва да се пропуска, че по реката са разположени и едни от най-красивите европейски градове – Линц, Виена (столица на Австрия), Братислава (столица на Словакия), Будапеща (столица на Унгария), Белград (столица на Сърбия), Видин, Русе и др.

По Дунав има множество резервати, като най-известни са при делтата му в Румъния, където се намира най-голямата заблатена територия в Европа. Там също се намира и най-голямото място в света обрасло с тръстика на площ от 1 700 кв.км. Друг важен резерват на Дунав се намира до Силистра – Сребърна. Там могат да се наблюдават много редки и защитени птици.

За България река Дунав също има важно значение. Тя определя част от северната граница на България с Румъния с дължина 470 км. В нея се вливат някой от най-големите реки в България – Искър, Осъм, Янтра, Огоста, Вит, Русенски Лом, Лом.

Дунав е единствената река в Европа, която тече от запад на изток Дълги години реката е била единствения достъп на българските земи до свободна Европа, а Русе и Свищов са най-развитите градове в региона по време на Османското владичество. Не случайно първата ЖП линия в България е Русе – Варна, чрез която се е осъществявал бърз достъп на стоки от Русе до Цариград. По Дунав са разположени още градовете – Видин, Козлодуй, Лом, Оряхово, Силистра. Повечето от тях в миналото са били римски пунктове и крепости по границата.

В момента по Дунав има 1 мост свързващ България и Румъния. Той е на две нива едното за влакове, а другото за автомобили. Този мост е строен преди през 60 те години на 20 в. и в момента е крайно недостатъчен. Двете страни съвместно с Европейският съюз започнаха изграждането на Дунав мост 2 при Видин – Калафат. Пусковия срок е отложен до края на 2012 г. Мостът ще е с дължина 1971 метра, като включва по 2 пътни ленти във всяка посока, единична електрифицирана железопътна линия и велосипедна алея. Част от връзката с Румъния се осъществява и с фериботни връзки Свищов – Зимнич, Оряхово- Бекет, Силистра - Кълъраш, Видин - Калафат.

Река Дунав е неразривно свързана и с българската история. Големи битки са ставали при Силистра (Дръстър) – 969 г. и 972 г., Никопол - 1396 г., Свищов – 1877 г., Тутракан – 1916 г. Във Видин се намира и единствената запазена средновековна крепост в България – Баба Вида.

Дунав - Сребърна
Дунав - Белене
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа