Градове >> Берковица

Берковица

Информация | Kарта
seen
5805
facebook
Берковица

Берковица е български град, разположен в северните склонове на Стара планина. Градът се намира на 23 км от областният център Монтана и на около 80 км от столицата на България – София. Населението на Берковица според данни за 2011 г. е около 14 000 души.

В района на Берковица следи от живот има още от древността, когато тук са живели траките, а след това и римляните. Открита е римска вила край с. Калиманица, която свидетелства за икономическото развитие на региона по време на Римската империя. Следващ етап в историята на Берковица настъпва с идването на българите и създаването на България.

През Второто българско царство Берковица се издига до административен център, като този статут запазва и през Османското робство. По време на робството региона се слави с буден дух и непримиримост. Затова способстват и честите войни между Турция и Австрийската империя, при които българите не еднократно въстават. Тук се вдигат едни от най-големите въстания – Константин и Фружин (1408-1413 г), Чипровското (1688-89 г.), Бистрилишкото въстание (1836 г), Върбанпаневото въстание (1837 г.).

Васил Левски създава комитет в Берковица през 1872 г. В по-ново време при строителни работи е открито писмо на Левски, в което се обсъжда покупката на пушки.
През Априлското въстание района на Берковица въстава по-късно с идването на Панайот Хитов, като боевете се водят главно около Чипровския манастир.

Берковица е освободена от руските войски на 4 декември 1877 г.

До Освобождението в Берковица са построени девическо училище, класно училище, катедрален храм. Интересен е факта, че Иван Вазов е съдия тук след Освобождението през 1879-1880 г.

Друг важен етап в развитието на Берковица е Септемврийското въстание. Въстаниците успяват да превземат града на 24 септември 1923 г., но по-късно са разбити и следват кървави репресии.

Нов тласък в развитието на града идва след Втората световна война, когато са изградени нови заводи - дървообработващ, за абразивни инструменти, мрамор, пластмаси, метал и др.

След 1989 г. градът започва да запада икономически, но предлага много добри условия за планински, културен и еко туризъм. В Берковица има няколко музея – Етнографски музей, Къща музей на Иван Вазов, Художествена галерия. Градът е отправна точка за туризъм в Стара планина и е най-близкия град до връх Ком.

Берковица - център
Берковица
Берковица
Църква в Берковица
Берковица - площад
Берковица - кула
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа